Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словакия надигра Русия с 2:1 на Евро 2016 и запази шансове за осминафиналите

Словакия-Русия
Снимка: Sportal.bg

Отборът на Словакия победи Русия с 2:1 в среща от втория кръг във втора група и записа първи успех на европейското първенство по футбол във Франция. Владимир Вайс и Марек Хамшик се разписаха за Словакия през първото полувреме, а Денис Глушаков беше точен за Русия в 80-ата минута.

Мачът се изигра при затворен покрив на "Стад Пиер Моруа" в Лил заради прогнозите за очакван пороен дъжд. Другата среща от групата между тимовете на Англия и Уелс е утре. В първия кръг на груповата фаза Словакия загуби с 1:2 от Уелс, а Русия и Англия завършиха 1:1. Уелс и Словакия имат по три точки на върха в класирането, но словаците са с мач повече. Англия и Русия са с по 1 точка, но англичаните са с двубой по-малко.

Отборът на Словакия доминираше през първото полувреме и можеше да стигне и до по-убедителна победа. Марек Хамшик се отличи с гол и асистенция. В 32-ата минута той намери по отличен начин Владимир Вайс в наказателното поле. Вайс преодоля Смолников и Березуцкий, след което с премерен удар изпрати топката във вратата на Игор Акинфеев. В последните секунди на първата част Хамшик отбеляза втория гол. Вайс направи късо подаване от ългов удар към Хамшик, който от ъгъла на наказателното поле изпрати страхотен изстрел в далечния ъгъл. Топката удари гредата и влезе в мрежата за 2:0.

В началните минути на мача руските национали пропуснаха две положения. В 23-ата минута Атрьом Дзюба засече топката с глава, тя тупна пред вратаря Матуш Козачик, който успя да я избие. Пет минути по-късно Фьодор Смолов стреля опасно по земята, топката минава на сантиметри от вратата.

В началото на второто полувреме липсваха чисти положения пред двете врати. Едва в края на мача руските футболисти оказаха финален натиск, но не успяха да стигнат до изравняване. В 80-ата минута Русия намали изоставането си, след като точен беше резервата Денис Глушаков. Той получи пас от Олег Шатов и се разписа след удар с глава. Шест минути по-късно Глушаков беше близо до второ попадение, но след изстрела му с десния крак топката премина на сантиметра от страничния стълб на вратата на съперника.

В последните си срещи от групата Русия ще играе с Уелс, а Словакия среща Англия на 20 юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна