Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Сачева: Миграцията скоро няма да бъде панацея за добро бъдеще

Снимка: БГНЕС


Заместник-министър Деница Сачева коментира в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" коментира дискусията по доклада на Световната банка за идеята на МТСП за обхващането на всички деца в мрежата от детски градини: 

Това, което днес се случи, е по-скоро отчитане на един етап от този път, който искаме да извървим заедно със Световната банка.  Това, което би трябвало да се направи, е стратегия за ранно детско развитие, с което се надяваме добрия опит, който е натрупан, да може да се прилага в национален план. Освен парите винаги са нужни още комплексни усилия, включително и промени в начина на мислене и нагласите на обществото. Мерките трябва да са комплексни.

Сачева коментира и социалната политика у нас:

Към момента на социалната политика се гледа като на нещо, което държавата прави само за хора, които са в риск, които имат някакъв вид затруднения, дори за съжаление в обществото има известно мислене, че  хората, които са го докарали дотам, че да имат нужда от социалното министерство, са едва ли не неуспешни хора. Социалната политика се прави за цялото общество, а не само за определени групи от него. Всяко дете в България трябва да има добър старт в живота, за да стане осъзнат и грамотен български гражданин. Има почти 4000 роми студенти. Тези хора трябва да бъдат използвани, мотивирани и ангажирани да се връщат в техните общности, за да служат като ролеви модели и да можем по този начин да постигнем резултатите, към които се стремим. Миграцията скоро няма да бъде панацея за добро бъдеще.

Цялото интервю с Деница Сачева можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени