Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шамарена фабрика" на Георги Господинов

Снимка: nmd.bg

Няма да боли. Ще остане само паметта за шамара. Или паметта на опънатото ухо. Детето с опънато ухо, което гледа отдолу. Към нас. И българското кино, слава богу, е запечатало това.  Шамарената фабрика - патриархат и индустриализация в едно

С тези изречения писателят Георги Господинов ни кани на път назад към спомените от детството, които даже забравени остават дълбоко в не-съзнаваното на обществото. Инсталацията „Шамарена фабрика“ на писателя Георги Господинов има за цел да покаже колко ключова е темата за насилието над децата още в семействата.

Инсталацията отдава почит на българското кино от 60-те и 70-те, което е запечатало сцени на „минимално насилие” над деца - издърпването на ухото, шамара, плясването. Този вид насилие е темата на видео инсталацията на Георги Господинов, според когото днес това все още е традиционен метод на домашно възпитание за доста български семейства:

Струва ми се, че „шамарената фабрика“ все още не е затворена, затова ми се стори важно да събера тези секунди в инсталацията.

Видео инсталацията е на практика нов жанр и ново изразно средство за изключително проникновения български поет, който е благодарен за реализацията на неговата идея на   Весела Ножарова, куратор на галерията,  на Досьо Амуджиев, който е работил по звука и на Калин Серапионов за цялостното техническо изпълнение.

Откриването е днес в 19.00 часа в галерия Credo Bonum в София. Инсталацията може да бъде видяна до 26 юни.  

Интервюто с Георги Господинов и кратък откъс от видео инсталацията можете да чуете от звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна