Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три четвърти от българските учители не чувстват обществена подкрепа

| обновено на 16.06.16 в 16:06
Снимка: архив

Три четвърти от учителите обаче не чувстват подкрепа от страна на обществото, разкрива експресно проучване на „Галъп интернешънъл“. 

Близо две трети от запитаните учители казват, че са достатъчно информирани за новия образователен закон. 46 процента от тях вярват, че реформата в образованието ще помогне за повишаване на престижа на учителската професия, а 39 на сто са на обратното мнение. По-обнадеждени от реформата са най-младите учители.

81 процента от запитаните твърдят, че посланията на новия образователен закон не са стигнали до родителите и учениците. Огромно мнозинство от 95 процента подкрепя възможността учителите сами да вземат решение по методите на преподаване.

Експресното проучване е проведено на 11 и 12 юни сред 715 учители. Допитването е част от изследователска програма на Министерството на образованието и науката, чиято цел е обратна връзка.

Над 85 на сто от преподавателите одобряват провеждането на национален учителски събор. Една от основните идеи на събора е да се продължи разясняването на Закона за училищното образование, който влиза в сила от 1 август. В просветното министерство са получени над две хиляди въпроса, свързани с него за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти. 


Меглена Кунева

Министър Меглена Кунева смята, че би било хубаво учителски събор да се провежда на всеки две години:

Да повдигнем духа на българския учител, че учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат и, разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлязох в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят.
За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване Министерството на образованието е предвидило 100 хиляди лева. Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, а разходите ще се поемат от бюджетите на учебните заведения.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени