Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Манчев: Заради спада на рублата АЕЦ "Белене" може да ни струва 10,5 млрд. евро

Ат. Георгиев: По-реалистично е оборудването да се използва на площадката на АЕЦ "Козлодуй“

Снимка: БГНЕС

Основният вариант да не платят парите за произведеното до момента оборудване за проекта АЕЦ "Белене" са преговорите между НЕК и "Атомстройекспорт". Оттам вариантите са много според това  дали оборудването ще бъде доставено, при което се дължи цялата сума по споразумението или не. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" енергийният експерт Атанас Георгиев, според когото в момента НЕК няма финансовите средства да възкреси проекта "Белене", но оборудването може да се използва на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Ако говорим за използване на оборудването в България, според мен, това е по-реалистично, отколкото рестартиране на проекта "Белене".

Според председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев най-изгодният вариант за страната ни е да се построи АЕЦ "Белене". Заради евтината рубла АЕЦ-ът може да струва 10,5 милиарда евро, каквато е била цената и преди спирането на проекта. Ако правителството и парламентът решат "Белене" да се размрази, НЕК може да продаде проекта за централата на стратегически инвеститор, каза още Богомил Манчев:

Ние сме единствената държава, която не произвежда реактори и продава реактори, коментира Манчев предложението руското оборудване да бъде препродадено. В три държави се строи такава централа – Йордания, Иран и Индия, допълни той. Реакторът обаче още не е наш, защото не сме го платили, допълни той. Русия може да го откупи, но на много занижени цени, изтъкна експертът и предложи алтернатива:

"Росатом" би могъл да направи централата като собствена, да се повтори моделът в Турция, тоест построява и експлоатира сам, като ние му поставим изрично условията, че той не може да ползва никаква държавна гаранция и да работи на свободен пазар.

Ако оборудването за "Белене" бъде преместено в "Козлодуй" процесът по лицензиране на площадка и за ОВОС трябва да започне отново, тъй като технологията е коренно различна.

Интервютата на Лъчезар Цветков с Атанас Георгиев и на Юлияна Корнажева с Богомил Манчев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна