Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкото стъкло - историята на една мечта

БНР Новини
6
Петр Нови, заместник-директор и главен куратор на Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу - Чешка република, Гергана Урумова - преводач, Ярослав Камас, заместник-ръководител на посолството на Чешката република и Катержина Хуртаева, директор на Чешки център (отляво надясно)
Снимка: Божидар Любенов

В края на м. април имахме възможност да допълним своите представи за традициите в чешкото културно наследство и да се запознаем със съвременни образци на чешкото стъкло. В Националната художествена галерия - Княжеския дворец - беше представена най-новата колекция на Музея на стъклото и бижутерията - град Яблонец над Нисоу, Чешката република.
Един ден преди официалното откриване на изложбата се състоя конференцията „Чешкото стъкло – историята на една мечта” -  поредната проява от събития по проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство” на Фондация „199”. Конференцията се организира под патронажа на Н.Пр. г-н Душан Щраух, извънреден и пълномощен посланик на Чешката република у нас, в партньорство с Чешкия център, със съдействието на  Информационното бюро на Европейския парламент в България.
Пред участниците - директори на музеи от България и експерти, работещи в областта на опазването и популяризирането на културното наследство - г-н Петр Нови, заместник-директор и главен куратор на Музея на стъклото и бижутерията в град Яблонец над Нисоу, сподели своя опит, свързан с управлението на музея, привличането на публика и представянето на експозиците,
В това предаване излъчваме документален запис от презентацията на г-н Петр Нови за дейността на музея, направена по време на конференцията.
За превода от чешки език ни помага Гергана Урумова.


Снимки в галерията: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени