Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания е в шок от убийството на проевропейски настроената депутатка Джо Кокс

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Великобританския е в шок след убийството на проевропейски настроената депутатка Джо Кокс. Кампанията за референдума за членството на страната в Европейския съюз е преустановена.

Нощни бдения с присъствието на хиляди хора бяха проведени в църквата в Бърстол - родният град на Джо Кокс, и пред парламента в Лондон.

Представители на целия британски политически спектър осъдиха убийството, а знамената на държавните учреждения са свалени наполовина. Водещите кампания в референдума за оставане или излизане на Великобритания от ЕС обявиха, че отлагат за днес всичките си планирани акции. Премиерът Дейвид Камерън отмени посещението си в Гибралтар. Министърът на финансите Джордж Озбърн и управителят на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни анулираха предвидените за тази вечер речи, а Международният валутен фонд отложи публикуването на доклада за британската икономика.

Не е ясно как убийството ще се отрази на референума на 23 юни, който доведе до голямо поляризиране на нацията, но политическите наблюдатели смятат, че това може да помогне на кампанията за оставане, която изоставаше, според последните анкети.

Нападателят на Джо Кокс, 52-годишният Томи Меър, е в ареста. Въпреки че, според свидетели, той е извикал поне два пъти "Великобритания първа" или "Великобритания преди всичко", все още не са известни мотивите за покушението. Това е името на крайнодясна националистическа групировка на Острова, но един от нейните лидери отрече тя да има нещо общо с атаката.
 
Джо Кокс е била заплашвана по-рано, но полицията, поне засега, не смята, че това има пряка връзка с убийството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна