Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски: Петербургският форум е добро място за допирни точки между икономиките на ЕС и Русия

| обновено на 17.06.16 в 14:33
Снимка: https://www.forumspb.com
Президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Нурсултан Назърбаев и премиерът на Италия Матео Ренци ще говорят за новите икономически реалности по време на Петербургския икономически форум.

Предстоящата реч на Путин предизвиква голям интерес на форума, в които участват повече от 10 000 чуждестранни представители, между които настоящи и бивши политици, бизнесмени от Европа и Азия, които търсят възможност да затвърдят и разширят бизнес присъствието си в Русия. Руският президент ще говори с италианския премиер Матео Ренци, чиято страна е партньор на събитието. Заедно с тях участие ще вземе и президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев. Те ще говорят за новите икономически реалности, евфемизъм, с който в Русия описват периода на санкции от страна на ЕС и САЩ след анексията на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Владимир Путин разговоря с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, за отношенията между Москва и Брюксел. Основна тема обаче не бяха санкциите, както се очакваше, а отношенията след тяхното сваляне, каквито са настроенията в Русия.

България е представена от министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Отношенията между Москва и Брюксел се развиват в посока на сближаване на икономиките, коментира за "Хоризонт" министър Лукарски след речта на председателя на Комисията:
Това е юбилеен форум – доста добро място за допирни точки между икономиките на Европейския съюз и Русия. Усеща се едно разведряване, поне в икономически план, на климата по отношение оста ЕС-Русия.

Подробности и коментар от кореспондента ни в Русия Николай Кръстев, както и цялото интервю с министър Божидар Лукарски, чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени