Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: Новината за съвместна флотилия беше поднесена без необходимата редакция

Доц. А. Гълъбов: Крим се превръща във военна база след руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС

Не мисля, че сме объркани в превода – действително президентът Плевнелиев каза, че трябва да бъдат прекратени всякакви спекулации, че ще се правят флотилии, насочени срещу някого. Това коментира за "Хоризонт" в предаването "12+2" журналистът Елена Йончева относно отказа на българското правителство да се присъедини към Черноморски флот или флотилия, предложена от Румъния.

Тази новина беше поднесена без необходимата редакция и опаковка – говори се за създаване на обща флотилия с Турция, насочена срещу Русия, подчерта Йончева.

Ние много рядко реагираме с въпроси, свързани с външната политика, но като че ли покрай цялата бежанска криза разбрахме, че всичко, което става около България, ни засяга, поясни журналистът. Според нея в случая не става дума за медийни спекулации, а за отдавна известна информация. Йончева посочи, че още на 21 януари Румъния е обявила, че на среща на НАТО във Варшава ще се предложи създаването на флотилия в Черно море, а през март в изказване министър Ненчев е обяснил, че страната ни ще се стреми заедно с нашите румънски партньори да допринесе към повишаването на сигурността в Черно море. Той сподели, че ще се формира работна група, където да бъдат обсъдени въпросите. Журналистът припомни и 20 май, когато министър Митов е съобщил от Брюксел, че се обсъжда участието на България, Румъния и Турция в създаването на морска група кораби на НАТО в Черно море.

Дали ще се нарича срещу Русия, мироопазваща мисия, обучение или респектиране – тук няма никакво значение. Просто беше използвана неправилната дума и хората реагираха, подчерта Eлена Йончева по повод думата "флот" в обсъжданите изказвания.

По повод преустановения прием на бежанци от страна на Турция, журналистът посочи, че обществото реагира остро заради външната политика на Турция:
Турция е част от НАТО – тя е наш партньор, но в същото време правителството, което управлява там, има доста дипломатично и равнозначно отношение към това, което става в Сирия.

Ролята на Турция в региона като член на НАТО буди най-малкото тревога – съвсем нормално е, когато се говори за общи действия с нея, дали ще бъде флотилия, бойни кораби или мироопазваща мисия, допълни Йончева.

Ние няма да участваме във флотилия заедно с Турция и Румъния, но ние ще участваме в съвместни мироопазващи мисии, операции и такива по респектиране в рамките на НАТО – това е едно и също, подчерта Елена Йончева.

СнимкаСтава дума за сериозен проблем, който трябва да бъде решен на ниво НАТО, а не ниво инициатива на отделни страни-членки на НАТО, подчерта в интервю по "Хоризонт" в предаването "12+2" политологът доцент Антоний Гълъбов, според когото на предстоящия форум на високо равнище на НАТО през юли най-вероятно това ще трябва да бъде обсъдено.

Военното взаимодействие между страни от нашия регион няма алтернатива, а и сме изправени пред една много сериозна променена външна среда за сигурност в Черноморския икономически регион. Няма съмнение, че полуостров Крим се превръща във военна база и то изключително интензивно през изминалите две години след руската инвазия в Украйна, поясни доцентът.

Има основания отговор и за взимане на решение за това как да бъде гарантиран мирът в региона, но това не трябва да мине под формата на размяна на реплики и създаване на страх у хората, подчерта доцент Гълъбов.

Според него това не е единно становище на НАТО, тъй като общото разбиране на организацията е да гарантира сигурността на страните-членки и много внимателно да наблюдава поведението на Русия. 
Балансът на силите е променен – от вчера до сега многократно беше припомнен договорът от Монтрьо от преди 80 години, който отразява една много различна ситуация  на баланс на силите, в която всъщност Турция има съществено значение. Това вече не е така – да се върви към преосмисляне на този диалог.

Рискът, който стои пред нас, е противопоставянето и конкуренцията, която виждаме между Русия и Турция по отношение на Сирия, и по отношение на Близкия изток, да се прехвърли в Черноморския регион, подчерта доцент Антоний Гълъбов.

Възстановяването на отношенията между двете страни зависи от решаването на проблемите, които има всяка една от тях, обясни още той:
Икономическият форум в Санкт Петербург показа много ясно, че Русия търпи сериозни щети от санкциите от ЕС, а на свои ред Турция е изправена пред изключително сериозна заплаха, свързана с терористични действия.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна