Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовковата „Албена” с премиера във Велико Търново

Режисьорът Георги Михалков
Снимка: БГНЕС

Постановката е на Георги Михалков, който тръгва към една от най-поставяните български пиеси с амбицията да я покаже не „скучно и стерилно” и не според „изтърканите” предписания за това, как се поставя класика.
Когато тръгнеш да поставяш пиеса от класиката, трябва просто да я погледнеш „през очите” на съвременния човек. Иска ми се зрителите да видят, на първо място, истинска любов, истински взаимоотношения, в името на които да убиеш и да пожертваш живота си, а не поредната стерилна представа за грях, страст и възмездие. Искам хората да видят на сцената истински неща, а не литературната представа за тези неща.
Ролята на прочутата Йовкова героиня е поверена на актрисата Стефка Златкова от Великотърновския театър.
Ценя у нея това, че е хубава жена и едновременно с това великолепна актриса. Защото абсурдно е да тръгнеш да правиш „Албена”, без да имаш хубава жена, и е невъзможно да направиш „Албена”, ако имаш само това. Тя изведе поне три много неочаквани пласта в образа на Албена – решение, което е не просто нетрадиционно, а доста еретично.
В актьорския състав са още Стоян Радев от трупата на Варненския театър (в ролята на Нягул), Милен Иванов, Виктор Терзийски, Иван Митев, Цанка Цанева, Дончо Дончев, Елица Дейкова, Силвия Шекилова, Стефка Петрова и Детелин Кандев.
Сценографията е на Лидия Къркеланова, а музикалните картини - на Стоян Янкулов-Стунджи, който ще участва в някои от представленията и наживо, когато ангажиментите му позволяват това.


Премиерата на „Албена” е тази вечер, 17 юни, в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, а в „Артефир” ви срещнахме с режисьора Георги Михалков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна