Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Природозащитници отново протестираха заради плановете за застрояване на Карадере

Снимка: БГНЕС

Пореден протест на природозащитници се състоя пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в София. Подробните устройствени планове допускат застрояване околко плажа на Карадере - това призна заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, докато под прозорците на ведомството течеше поредният протест.

Според природозащитниците от организацията "За да остане природа в България" плажът Карадере може да бъде застроен, ако министерството одобри заданието за нов Общ устройствен план на Община Бяла. Така плажът ще се раздели на части - на север от река Карадере, в местността Карадере - плаж без име, а на юг от Карадере - плаж с име "Бяла-Карадере", който може да бъде отдаден под наем, да има заведения и всякаква дейност.

Екозащитниците настояват плажът "Бяла-Каредере" да бъде защитен по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм за цялата си територия - така, както е отбелязан в специализираната карта на морския плаж от 2012 г.

Навсякъде подробните устройствени планове са на един подпис от започване на строителство
, подчерта Тома Белев.
В новия Общ устройствен план на Бяла може да бъде заложено отново желанието за застрояване
, подчерта  Люба Батенбергска, като заяви, че със създаването на екоплажовете се защитава само пясъка, но не и природата зад тях.


От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обещаха в рамките на два месеца министерството да възложи изработването на Общ устройствен план заедно с екологична оценка на Община Бяла, с което ще се гарантира общественият интерес и ще се предотвратят всички пороци в хаотичното застрояване.

Единствената гаранция за защита на обществения интерес
е възлагането на Общ устройствен план, неразделна част от който е и екологичната оценка, подчерта заместник-министър Нанков.

Н
а практика обаче, Министерството може само да препоръча на кмета да забрани строителството, но не може да го задължи. В момента за Община Бяла действа устройственият план от 1997 г. с промени от 2004 година, поясни Лидия Станкова - директор на дирекция "Устройство на територията": Само с приемането на Общия устройствен план, каквото задание има от 2014 г., той може да бъде подложен на съгласувателни процедури и обществено обсъждане. Срокът за това е два месеца и половина. Последното съгласувателно становище, каквото е необходимо по Закона за устройство на територията, е изпратено в Министерството на регионалното развитие през май месец. Заместник-министър Ненков изрази недоумение защо природозащитниците протестират след като именно министерството е създател на концепцията за т. нар. "екоплажове".

Подробности чуйте в репортажа на Мила Младенова в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.