Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Истанбул отмениха планирания гейпарад

гей парад Белград сблъсъци
Снимка: БГНЕС

Властите в мегаполиса Истанбул забраниха провеждането на ежегодния гейпарад. Той се организира от дружеството на лесбийките, гей-мъжете, бисексуалните и трансполови хора. Парадът бе насрочен за провеждане в края на идната седмица на 26 юни. 

От пресслужбата на валията, областния управител,  на Истанбул Васип Шахин бе разпространено писмено съобщение,че няма да се разреши провеждането на гейпарада.   В съобщението се изтъква,че областната управа е научила от социалните медии за планираната инициатива на дружеството. Но няма да се разреши провеждането му поради "заплаха за опазване на сигурността и обществения ред". Властите в мегаполиса призовават населението да не последват призивите на членовете на дружеството за участие в гейпарада и да се съобразят с предупрежденията на силите по сигурността. Изрично се подчертава, че ако все пак участниците тръгнат да провеждат парада, силите по сигурността ще се намесят и ще им попречат.  

Миналата година гейпарада в Истанбул бе разпръснат със сила от турската полиция. Демонстрантите тогава скандираха лозунги, заклеймяващи режима на ислямско-консервативния президент Реджеп Ердоган, а многобройната полиция отговори, изблъсквайки ги от пешеходната зона Истиклал.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна