Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: В областта на енергетиката Русия не е враг, а дългосрочен партньор

Славчо Нейков
Снимка: БГНЕС

До 2011 г. в рамките на взаимоотношенията ЕС-Русия съществуваше едно много добре изразено направление, наречено енергиен диалог, който функционираше отлично, който касаеше въпроси не само от бизнеса, но и геостратегически решения, както и въпроси, свързани с ранно предупреждаване при възможности за кризи. Това заяви в предаването "Събота 150" Славчо Нейков – председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт и експерт по енергийна политика.

Русия е основен доставчик на газ за ЕС и Европа, има много силно изявен бизнес в областта на нефта и ядрената енергетика. Така, че този диалог между ЕС и Русия е неизбежен. Това е пътят – търсенето на диалог и усъвършенстване на това, което е било.

По повод обявеното намерение "Лукойл" да продаде своите активи в Европа, Нейков заяви:

Мисля, че става дума за бизнес стратегия и че не трябва да се преекспонира темата към момента, защото от изявлението става ясно, че не се визират конкретно предстоящи действия, а се визират идеи. Не трябва да се свързва тази нова визия за развитието на "Лукойл" с България, защото у нас условията за правене на бизнес са много добри. Освен това бизнесът на "Лукойл" има дългосрочни и ефективни традиции. Изтеглянето на такъв голям бизнес не може да стане от днес за утре, а трябва да бъде реализирано в един доста дългосрочен план, ако въобще бъде реализирано. Дори в някакъв момент тези намерения да придобият по-конкретна форма, търговията с горива е един от най-либерализираните, така че трудно може да се говори за някакво сътресение на пазара.

Относно решението на арбитражния съд в Париж, който осъжда България да заплати на руската компания ”Атомстройекспорт” 550 милиона евро, Славчо Нейков каза:

Това решение поставя няколко теми, които са около него. Вчера и онзи ден в коментарите имаше един приповдигнат тон от страна на българските власти, това има основание, защото арбитражният иск беше за 1,2 млрд. евро, а фактически това, което е решено, касае по-малко от половината и става дума за заплащане на нещо, което е дължимо, защото е произведено. Щях да бъда много по-доволен, ако повод за радост, беше откриването на първия или втори блок на АЕЦ-Белене.

Според Славчо Нейков близо година е необходима, за да се изясни как държавата ще използва оборудването за спрения проект АЕЦ-Белене.

Трябва много точна икономическа оценка, за да може да се даде отговорът на въпроса целесъобразно ли е възобновяването на проекта Белене или изграждането на нова мощност евентуално на площадката на АЕЦ-Козлодуй, но факторът време е решаващ, защото само изясняването на стратегическия подход на държавно ниво, ще отнеме почти година.

За мен това, което е най-важно в случая, е политическата класа максимално бързо да се концентрира и да се обедини около това какво ще се прави от тук нататък. Арбитражът мина, но по-важно е какво предстои.

При обсъждането на въпроса за следващите стъпки, нашите политици трябва да се отърсят от политическите внушения, свързани с взаимоотношения с Русия и да се концентрират върху икономическите и технически аспекти по темата за реализирането на един такъв проект. В областта на енергетиката Русия не е враг, а дългосрочен партньор, смята енергийният експерт.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна