Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи се отказаха да блокират "Кукленско шосе" в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Превозвачи се отказаха от да блокират "Кукленско шосе" в Пловдив заради проблем с преминаването за митническа проверка на товарни автомобили през частен имот. Именно за това преминаване те плащат такса от 31 лева на частна фирма. Транспортните компании са получили уверение от ръководството на Агенция "Митници" в областния град, че техният проблем ще бъде решен в едномесечен срок. 
От митниците обещаха да започнат разговори с превозвачите, юристи и общината, на които да се намери решение за отваряне на проход за тировете, за да се заобиколи частният имот. 

Протестът пред Пловдивската митница ще бъде само до обед, защото вече има направени стъпки към решаване на проблема, поясни в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи:
Очакваме в рамките на следващия месец Агенция "Митници" да осигури свободен достъп на превозвачите до митница "Пловдив" и ако това се реши, няма да протестираме. Ако до един месец не се реши проблемът, ние на 20 юли сме заявили, че отново ще протестираме до решаването на проблема.

Претенции към частната фирма нямаме. Ние искаме, като всеки един български гражданин, да получим свободен достъп до държавното учреждение Митница "Пловдив".

Проблемът с достъпа продължава от години, подчерта Арабаджиев, и допълни, че предложенията за промени в ПУП преминават в съдебни процедури. По оценки на превозвачите, на ден през частния имот минават по около 100 камиона, като всеки плаща своите 31 лева такса. 

Решихме да се консултираме с експерти и с архитекти, които да ни дадат тяхното мнение как може да се реши проблемът. Оказа се, може да се реши съвсем лесно и в рамките на две-три седмици да се осигури изходът на товарните автомобили към булевард "Кукленско шосе" в Пловдив. Ние продължихме с нашите настоявания, но в рамките на тези месеци нищо не се случи. Когато заявихме намеренията си за протест в началото на месец юни, тогава започнаха разговори, совалки и последните дни разбирам, че Агенция "Митници" е поискала от Община Пловдив съгласуване да се направи изход откъм  булевард "Кукленско шосе".

Фирмата, на която плащат превозвачите, е била общинска в миналото, но е била продадена, без да бъде предвиден вход към митницата, показа проверка на "Хоризонт". Арабаджиев коментира, че шофьорите не са виждали подобен случай с ограничен достъп до митница никъде в Европа.

Боян Тодоров – заместник-началник на Митница "Пловдив" – коментира, че всички от ръководството на Агенция "Митници" са "твърдо решени този проблем да бъде решен".

Надявам се в най-скоро време да бъде изграден новият проект за входно-изходен режим в митниците и по  този начин да отпадне плащането на каквито и да е такси от страна на превозвачите. Лично мое мнение е, че са необходими около месец-два.

Имаме уверение от ръководството, че строителството ще бъде финансирано и ще бъде изпълнено по най-бързия начин.

Считаме, че няма пречки, напротив – срещаме разбиране и съдействие от всички институции.


Интервютата на Таня Величкова с Йордан Арабаджиев и с Боян Тодоров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна