Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А.Томов: Ще търсим съдействие от премиера, НС и министъра на финансите за увеличение на учителските заплати

И. Иванов: Коренната промяна е вярата на хората в учителската професия. Как ще се възстанови тази вяра с 10%?

Снимка: архив

Министерството на образованието се е ангажирало да работи по исканията на социалните партньори, отразени в колективния трудов договор. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Аспарух Томов, който е председател на Независимия учителски синдикат към КНСБ, във връзка с промотираното от министъра на образованието Меглена Кунева увеличение с 10% на учителските заплати от началото на 2017 година, което стана на Националния учителски събор в  неделя.

Днес премиерът
Бойко Борисов и от Министерството на финансите заявиха, че не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина.

Ангажиментът на министерството, както ние го разчитаме, е, че именно припознава тези искания и ще работи заедно със синдикатите и работодателските организации за постигане на тези задачи. Практиката обаче ни показва, че невинаги това, което ние залагаме, бива изпълнявано. От тук нататък ние ще търсим съдействие, ще търсим подкрепа и от Министерския съвет в лицето на премиера, и от Народното събрание, и от министъра на финансите.

Вчера учителите чуха, че ще има увеличение на заплатите с 10%, коментира Иван Иванов, директор на Дойче шуле в Русе:

На този т.нар. "събор", който ми приличаше на събор на БКП от едно време, всичко, както се казва, беше "цветя и рози". Сведоха се нещата до това колко благородна е учителската професия, че е мисия, че децата са наши и т.н. Всичко това беше една голяма манипулация.

Според него истинските проблеми в образователната система не са били дискутирани:

Най-големите проблеми са свързани с т.нар. "учебни програми", където принципът за достъпност е тотално нарушен. Това се оказва най-демотивиращият фактор в нашата система. Слабата подготовка на младите учители, които излизат от университетите.

Той смята, че проблеми има и в областта на висшето образование и във формата на матурите – еднакъв за всички ученици, без значение по колко часа на седмица учат български език и литература.

Учители от Русе казаха за “Хоризонт“, че те не вярват на такива обещания, докато не видят въпросното увеличение:

Неведнъж са обещавали, но никога не се получава. Те казват, че са 10%, но те ги пускат на училище. Като се разхвърли на целия персонал, се получава около 2-3%.

Говорим за някакви проценти увеличение на заплатите, но не и за увеличение на издръжката на ученика и на делегирания бюджет. Не вярваме на такива смешки!

Не вярвам, че ще стане повишение. Коренната промяна е вярата на хората в учителската професия. Как ще се възстанови тази вяра с 10%?

Цялото интервю и анкетата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна