Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Кодзиас: Основният проблем на Македония е липсата на демократична култура на диалог

Никос Кодзиас
Снимка: БГНЕС

Гръцкото вето заради името не е причина за политическата криза в Македония, обясни министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в Люксембург:
Припомних нашия опит с Турция в периода 1997-1999 г., когато оттеглихме ветото си, но турските проблеми по пътя на присъединяването към Евросъюза останаха. Това беше в отговор на твърденията, че днешните проблеми на Бившата Югославска република Македония нямало да ги има, ако не сме били налагали вето на преговорите за членство.

Обясних, че техният основен проблем е липсата на демократична култура на диалог. Тя се дължи на множество "приятели" на страната, които са обучавали нейните лидери в безкомпромисност и непризнаване на вътрешните демократични процедури, допълни Кодзиас.
 
От години Гърция не признава конституционното име на Македония заради едноименната си географска област.

Политическата криза в Скопие беше сред обсъжданите теми на Съвета по външни работи на Евросъюза. Тя започна след разкритията на опозицията за масови незаконни подслушвания от тайните служби и споразумение за предсрочни избори. То обаче пропадна и изборите се отложиха след решението на президента Георге Иванов да амнистира всички разследвани за подслушването. На 6 юни македонският президент се отказа от решението си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна