Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

България едва ли ще може да продаде на Иран руските реактори, поръчани за АЕЦ "Белене". Техеран няма да плати за тях цена, близка до пазарната, твърди източник на вестник "Комерсант" от руския атомен отрасъл. България откри нов извор на средства, за да изплати на "Росатом" обезщетение от 620 милиона евро за провала на проекта за АЕЦ "Белене". София иска да продаде оборудването, поръчано за централата, на Иран, за да доизгражда АЕЦ "Бушехр", пише вестникът. С иранците не е лесно да се преговаря, отбелязва събеседникът на "Комерсант", според когото Техеран ще склони да купи оборудването само неколкократно по-евтино от реалната му стойност.

Държавната визита на президента на Германия Йоахим Гаук в Румъния е сред водещите теми за румънския печат днес. Вестник "Котидианул" извежда на преден план разговорите между двамата президенти, отнасящи се до НАТО. Румънският държавен глава Клаус Йоханис заяви след срещата с Гаук, че "НАТО трябва да подсили източния фланг", пише изданието. Вестниците "Адевърул" и "Ромъния либера" цитират казаното от председателя на румънския Сенат Калин Попеску Таричану пред германския президент, че Шенгенското пространство се е превърнало в политически инструмент. Той отбеляза, че много западни държави, които би трябвало да дадат съгласие за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, не са направили това поради "съображения, свързани с вътрешната политика".

Гърция може да се окаже в листата на най-скъпите страни в Европа заради въведените в страната прекомерно високи данъци, алармират изданията днес. Икономическият таблоид "Нафтемборики" коментира, че Гърция се е сдобила с четвъртия най-висок ДДС в Европа и че цената на безоловния бензин е сред осемте най-високи в целия свят. Смята се, че след като от януари 2017 г. влязат в сила и новите повишения на специалните налози върху потреблението, Гърция ще фигурира сред петте най-скъпи страни на планетата.

"Ето го споразумението за Газа", пише на челната си страница турският вестник "Хюриет". Изданието посочва, че на 26 юни Турция и Израел ще огласят пред света, че са постигнали споразумение за възстановяване на отношенията си, което ще съдържа и някои много важни стъпки в отговор на нуждите на хората в ивицата Газа. Израел преди това прие други две искания на Анкара - да се извини за рейда на кораба "Мави Мармара" и да плати обезщетение, напомня вестникът, като посочва, че сега Тел Авив е склонил и да облекчи ембаргото над ивицата Газа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени