Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикални фамилии”: Фамилията Бах – от барока до галантния стил

БНР Новини
Синовете на Йохан Себастиян Бах: Карл Филип Емануел, Йохан Кристиан, Вилхелм Фридеман и Йохан Кристоф Фридрих (отляво надясно).

Четирима от синовете на Йохан Себастиан Бах поемат композиторското поприще на родословието: Вилхелм Фридеман, Карл Филип Емануел, Йохан Кристоф Фридрих, Йохан Кристиан. Единственият внук, който продължава вековната традиция – Вилхелм Фридрих Ернст – е син на Йохан Кристоф Фридрих. Бах не е имал щастието да го види – починал е девет години преди той да се роди.
С изключение на внука всички са преминали първоначалната школа на баща си. И са поели по свой собствен път – различен от полифоничния стил, създавайки музика, която плавно, „галантно“ ще проправи пътя на следващата велика епоха – класическия сонатно-симфоничен стил; музика на различни тематични, хармонични, тонални решения. Наследниците талантливо проправят този път, създавайки стойностна музика, която се слуша с удоволствие, но на нито един от тях не е съдено да увековечи епохата, така, както бащата, Йохан Себастиан Бах (когото те уважават, но намират за старомоден), увенчава епохата на барока.
В предаването звучи музика от Йохан Себастиан, Йохан Кристоф Фридрих, Йохан Кристиан и Вилхелм Фридрих Ернст Бах.




27 юни

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна