Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата комисия в НС изслушва кандидатите за членове и ръководство на КЗК

| обновено на 22.06.16 в 08:29
Снимка: cpc.bg

За втори път икономическата комисия в Народното събрание ще изслушва кандидатите за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията. Първият избор не се състоя заради отказа на единствения кандидат за председател – Росен Желязков. Тогава политически опоненти на ГЕРБ заявиха, че има опорочаване на процедурата. 

Сега в процедурата участват 11 номинирани – по двама от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДС, "Народен съюз" и ДПС, БСП и Патриотичният фронт имат по един кандидат. Според регламента номинациите се правят от политическите сили или от отделни депутати, които могат да предлагат и кандидатурите на външни организации. Кандидатите за председател ще имат до 15 минути, за да представят своята концепция. За останалите са предвидени експозета от по 10 минути. Заради провалената първа процедура в правилата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията беше вкарано уточнението, че отказът на кандидат от участие в изслушването не спира процедурата. Председателят, заместник-председателят и петимата членове на Комисията се гласуват от Народното събрание. 

Борис Ячев от Патриотичния фронт подчерта в предаването "Преди всички", че е очаквал по-широко участие както от партийни, така и от кандидатури на гражданския сектор за ръководство на КЗК:

Всъщност кандидатурите за ръководство и членове на КЗК са впечатляващо ограничени като брой. Поне аз доколкото знам, имаше заявления за предлагани кандидатури и от няколко неправителствени организации. Сред документите намираме обаче само едно такова предложение, което е внесено чрез колегите от РБ, от Центъра за либерални стратегии извън парламентарно представените групи, партии има едно предложение на независим кандидат.

Борис Ячев е вносител на кандидатурата на Патриотичния фронт за заместник-председател в лицето на Димитър Куюмджиев.

Изслушването ще се излъчва онлайн.

Подробности можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна