Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца ще обсъди проектоправилник за дейността

Хурмузова: Все повече лекари ще се страхуват да дадат положителни становища за лечение на деца в чужбина

Снимка: Капитал
Днес предстои заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Очаква се да бъде разгледан проектът за нов правилник на дейност. Министърът на здравеопазването Петър Москов декларира вчера, че с този правилник получаване на експертно становище по всеки постъпил случай ще бъде сведено до 10 дни. В интервю за "Преди всички" Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, заяви, че не са получили копие на проектоправилника:

Ние ще настояваме този проект за правилник да бъде качен на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Десислава Хурмузова опроверга твърденията на здравния министър за липса на деловодна система на Фонда. Според регистъра няма и постъпили през ноември 2015-а преписки, които все още да не са получили експертно становище:

Според регистъра такива деца няма. Сайтът има електронен регистър, всеки може да влезе в него и да провери за какво става въпрос. Аз такова нещо не виждам. Ако той има такава информация, редно е да я представи на Обществения съвет. Това е една от лъжите, които в момента се тиражират. Има деловодна система, Фондът работи от две години с деловодна система и тя е деловодната система на МЗ.


Хурмузова каза още, че действително има нужда от промени в работата на Фонда и посочи:

Медицинските изделия и т.нар. "импланти", които са за лечение на деца в България, да си ги поеме НЗОК, защото това не е работа на Фонда, а децата, които се нуждаят от лечение в чужбина да си останат във Фонда. Вместо това се прави точно обратното. Децата, които имат нужда от лечение в ЕС, се насочват към Касата и ние все още не знаем на базата на какъв нормативен документ НЗОК ще издава формуляр за планирано лечение по решение на Обществения съвет на някакъв фонд. 

Основната идея на здравното министерството е този Фонд и ресурсът му да се пренасочват към лекари и болници в България, допълни Хурмузова:

Продължавам да смятам, че това основната идея на министерството - този фонд и неговият ресурс се използват за лечение на деца в България, насочване на парите към болници, лекари в България. С тези случаи, които са изпращани в чужбина, българските лекари не могат да се справят и това е доказвано с експертно становище. Все повече обаче ще се страхуват да дават положителни становища за лечение в чужбина, защото ще имат след това неприятности с министерството, ако признаят, че нещо не могат да правят.

На днешното заседание ще бъдат обсъдени случаите на 58 деца, като чакащите общо са 220. Това означава, че още 162 деца ще продължат да чакат и след днешното заседание, каза Хурмузова и подчерта, че чакащите са основно от март месец. Тя изрази надежда, че на днешното заседание децата ще бъдат одобрени: 

Всеки път е битка, но се надявам, че ще бъдат одобрени. Най-малкото тези деца трябва да бъдат разгледани и за тях трябва да бъде взето решение.

Подробности можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени