Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Тасев: Проблемите на енергетиката възникнаха тогава, когато политиците се вторачиха в нея

Снимка: БГНЕС
Когато в икономиката сте поставени пред един проблем, има два сценария – първият да максимализирате печалбата, вторият да минимизирате загубите. Ние сме във втория вариант. И като че ли досега успешно се справяме дотолкова, доколкото самото решение на Арбитражния съд е благоприятно за нас – предвид очакваните числа – 1,2 млрд. говорим за 550-620 млн. Това каза в предаването "12+3" енергийният експерт Атанас Тасев в коментар за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене".

Разбира се, че един реактор, който има опция при промяна на горивната база – само със смяна на касетите може да отиде на мощност от 1100 на 1200 и вече готов, след като отиде в цикъла изготвяне на оборудване с дълъг срок на изготвяне, той реално може да икономиса за всеки нов проект около 5 години, което го прави по 2 причини интересен – първо, защото е готов реактор и може да влезе в действие и по-рано, и второ – неговата пазарна цена в момента е двойно по-голяма отколкото ние сме заплатили.
Далеч съм от мисълта, че ние ще повторим сделката с оборудването от първия проект на АЕЦ "Белене", защото той имаше дълъг срок на пребиваване на площадката на Белене, беше и морално, и физически остаряло и практически беше продадено почти на цената за скрап, смята още експертът.
Искам да обърна внимание, че говорителят и ръководителят на "Росатом" Кириенко заяви, че пазарната цена е двойно по-голяма. Значи очевидно ще трябва да търсим някакъв компромис между цената, която ние плащаме, и пазарната цена, безспорно по-ниска от пазарната цена. В никакъв случай не по-ниска от цената, на която ние получаваме това оборудване.

При всички случаи става въпрос за тристранна сделка, подчерта Атанас Тасев:
При системата на ядрената енергетика никой не би поел риска да получи купчина желязо без гаранциите на производителя и проектанта.

Според Тасев на този етап страната ни има добри отношения с Русия, които би трябвало да се отразят позитивно и на по-нататъшните съвместни действия около реактора.
Проблемите на енергетиката възникнаха тогава, когато политиците се вторачиха в нея. И както  винаги, те не потърсиха да решат основния проблем за българския народ – да повишат политиката на доходите, а те се вторачиха в енергетиката, в цената на електроенергията, в това да строим, да не строим, и както винаги, когато има разноговорене, нещата се забавят и нямат своето положително решение. Надявам се този път да няма толкова геополитическа намеса, тогава всичко ще застане на местата си както си трябва.

Цялото интервю на Петър Волгин с Атанас Тасев чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени