Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дарина Григорова: Проваля се идеята за Европейски съединени щати, не за Европейски съюз

Снимка: БГНЕС

Чудесно е, че се проваля идеята на Европейски съединени щати, защото трябва да има Европейски съюз, а не имитация на някакъв друг, трябва да се даде воля за развитие на собствените му традиции. Тази позиция застъпи в интервю за предаването "12+3" преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Дарина Григорова, която е на мнение, че ситуацията върви към по-дългосрочна криза, отколкото се очаква.

Има я и любопитната гледна точка, че това е протест срещу Ситито и финансистите, т.е. антиглобалистки вот, а не вот срещу Континента, който така или иначе е омръзнал на Острова, коментира доц. Григорова. Запитана дали очаква отношението на ЕС към Русия да се промени в контекста на британското гласуване, тя уточни, че е скептично настроена заради сегашния състав на еврокомисарите, а Русия по думите ѝ остава доста истеризиран образ:

Политиката все още е антируска, защото се следват не европейските, а атлантическите и отвъдатлантическите интереси.

Доц. Григорова открои като плюс на руската позиция фактът, че ще могат да се сключват самостоятелното договори с Великобритания и Лондон да се изплъзне не само от тегнещото над ЕС трансатлантическо споразумение, но да селектира и санкциите, защото неофициално санкциите са избирателни, а гъвкавата политика е част от британското поведение.

Поведението на ЕС към Русия е непредсказуемо, същевременно Русия спазва всички договори и предварително декларира своята позиция – този парадокс е основният симптом, че нещо не е наред в Европа, каза още Дарина Григорова:

Идеологизирането на външната политика на ЕС води до инфантилна непредсказуемост и до спонтанна реакция на редовите европейци, които могат да реагират емоционално и неразумно, но до голяма степен разрушително.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна