Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в Испания - мобилизация на страховете и край на политическата умора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания се нуждае от стабилност. Това е лайтмотивът на коментарите след отминалите парламентарни избори, с които приключва шестмесечен период на несигурност и неспособност да се излезе с ясна алтернатива на управлението на Мариано Рахой. Тази оценка направи в предаването "12+3" журналистът Къдринка Къдринова, наблюдател на процесите в испаноезичния свят. По думите й, постоянните партийни разправии сред опозиционните политически сили и егото на техните партийни лидери не са успели да излъчат внушения за стабилност, каквато избирателите са открили у Рахой.

Основен фактор в испанската предизборна кампания беше Венецуела, заради тежката обстановка там, офанзивата за сваляне на президента и драстичната икономическа война, посочи още Къдринова и подчерта ролята на страховете, които аналогиите с Венецуела са породили у испанските избиратели. Като друг ключов момент тя открои огромния подарък  за Рахой – резултатите от Брекзит, тъй като испанците са свидетели и на постоянни паралели Шотландия-Каталуния.

В Испания се очертава правителство на малцинството с най-вероятен премиер Мариано Рахой, като се обсъжда социалистите да се въздържат при гласуването на неговата кандидатура, отбеляза още журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна