Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Време секънд хенд" - поглед към света на постсъветския човек

„Време секънд хенд“ не е книга за четене на плажа под чадъра, тя може да се осмисля в много планове и всички те са тежки. Това обясни в предаването „12+3“ проф. Тотка Монова по повод излизането на български език на книгата на нобеловия лауреат Светлана Алексиевич.

Автентичните разкази на отделните герои се разгръщат като симфония, но всеки разказ е камерен и би могъл да се публикува и отделно, сподели впечатленията си проф. Монова и уточни, че книгата задава множество морални въпроси, сред които този за жертвата и палача и смяната на местата им:

Макрорамката на книгата дава отговор на въпроса за вредата и ползата от идеологията – кое най-много е увредило живелите по време на тоталитарния режим. Това е книга за постсъветския човек – интервютата са правени през 90-те години и голямата еуфория, когато имаше голяма надежда и голямо очакване. За нас е интересна, защото сме били част от тази система и нашият социализъм е част от този модел.

„Време секънд хенд“ индиректно дава отговор на въпроса откъде идва носталгията по тази толкова нехуманна и жестока идеология. Една част от героите откровено изповядват светлата комунистическа идея, разказа още проф. Монова и подчерта, че голямата драма е разрушаването на ценностната система на тази идеология, на чието място не идва нищо:

И сега живеем в специфична идеология, но се страхуваме да я наречем така.

Още за книгата "Време секънд хенд" - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна