Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за МВР и службите – налагат ли се нови промени в него

Снимка: БГНЕС
И тази седмица, по горещините, споровете в политическите среди се оказаха достатъчно горещи. И макар, че трета седмица службите, полицията и прокуратурата не могат да дадат конкретни отговори около престрелката в Слънчев бряг и не се знае кой от всички участници е истинският виновник за това криминално деяние, или кои – политическите коментари на тази тема не стихват.
Престрелката в курорта с недотам добро име и всички последици от нея се случиха два дни, след като министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова с половин уста призна, че органите невинаги се справят с битовата престъпност и заяви, че е готова да приеме всяка възможност, гарантираща сигурността на гражданите, т.е. това бе отговорът й дали трябва да се създават или да съществуват доброволчески отряди по места, заради сигурността на гражданите в малките градове и селища…
След като се случи така че след признанието на министър Бъчварова, ден по-късно се разбра, че МВР има проблем и с организираната престъпност. Това се разбра не само у нас, но за съжаление, отекна и в европейските медии в началото на туристическия сезон. Чак след това – в парламента се заговори за сериозни, нови промени в Закона за МВР и службите за сигурност, които да решат от раз казусите с битовата престъпност, организираната такава, нерегламентираните връзки на правоохранителните и правозащитните органи с някои сиви бизнеси и т. н. Сякаш случките с пребити и ограбени възрастни хора се случваха само през последния месец, сякаш никой, ама абсолютно никой не знаеше какво се случва по някои черноморски курорти.
От някои среди на Реформаторския блок, подкрепени и от независими се заеха да подготвят нови промени в Закона за МВР, който бе толкова наскоро приет, че текстовете и наредбите към тях още не са влезли в сила в практиката.
Промените ще се обсъждат в Комисията по вътрешна сигурност на 1 юли, но създателите им побързаха да ги съобщят почти десет дни преди това.
Ген. Атанас Атанасов от ДСБ поясни подробно, къде куца системата на вътрешната сигурност, та се налагат промени в закона, още преди да са проработили вече приетите преди месец и половина – други промени. Липсата на техника, липсата на мотивация у служителите на МВР и кадровата политика, която бе наречена от него „кадрова търговия“ – това са основните недостатъци на системата според генерала.
Независимо от критиките на ген. Атанасов, горе-долу по същото време и БСП – Лява България излезе с подобни твърдения и още в четвъртък поиска оставката на министър Румяна Бъчварова и екипа ѝ.
Няма никакво съмнение, че служителите на МВР и службите отново ще бъдат в центъра на вниманието на законодателите, и то преди лятната ваканция. Остава да разберем какви конкретни законодателни мерки ще се приемат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна