Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дончо Градев: Брекзит дава началото на нови обсъждания за сигурността на ЕС

Големи групи от хора се вълнуват от Брекзит от гледна точка на промяната, от това, което ще се случи с тях. Това е в контекста на масовото поведение, каза в предаването"12+3" проф. Дончо Градев, преподавател по социална психология в Софийския университет.


На въпрос защо масата няма чувство за самосъхранение и безусловно приема и се подчинява на своите лидери, проф. Градев заяви:

Обикновено масите съществуват заедно със своите лидери. Те нямат чувство за критичност, когато са заедно. Подчиняват се на лозунги, на своите първични чувства. Разбира се, масите винаги изразяват нещо, което не е тривиално, нещо, което е опасно, нещо, което е агресивно или пък проявяват смелост във всекидневни ситуации. Така че лидерите винаги намират своите последователи.

Отдавна се говори за разпадането на Европейския съюз, а недоволството от него е огромно, но не само в държави като България и по-малките държави, които се чувстват в периферията, но и от голяма държава като Англия, каза още проф. Градев:

Британците са недоволни, защото чувстват, че дават повече, отколкото получават, че не им е изгодно да пръскат пари за каузи, които са далеч от техните граждани. Няма да отмине това събитие, както казваме - всяко чудо за три дни. Тъкмо обратното - Брекзит ще остане, защото то дава началото на нови и нови обсъждания за сигурността на Европейския съюз.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени