Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Радев: Никой не иска да поеме отговорността за негативните последици от Брекзита

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

Това извънредно заседание на Европейския парламент беше емоционално, но подаде много ясни послания към Великобритания, заяви в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" евродепутатът Емил Радев, който е представител на ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Изведнъж се оказа, че Великобритания не е готова за последствията от излизането от Европейския съюз. Ние видяхме само за няколко дена – срив на борсите, срив на паунда, днес министърът на финансите във Великобритания ясно заговори за покачване на данъци, за съкращаване на бюджетни разходи. Всичко това, което популистите говореха, че едва ли не на следващия ден след референдума 350 милиона паунда ще влизат повече в бюджета на Великобритания, 100 милиона паунда повече седмично ще отиват за здравеопазване, мигрантската криза ще се прекрати. Виждаме, че нищо от това не става. Всички тези лъжи, които се популяризираха и направиха възможен този резултат, изведнъж почнаха да се пукат тези балони един по един и виждаме, че никой в момента не поиска да поеме отговорността за негативните последици от излизането на Великобритания.

За съжаление крачката беше направена и от тук нататък не можем да оставим и ЕС и Великобритания да бъдат в една несигурност месеци наред и трябва много ясно да се даде началото на преговорите и много бързо да се придвижат напред, за да няма неяснота за бизнеса и гражданите.

Единствено и само Великобритания може да стартира тази процедура, тя не може да се стартира от ЕС, уточни Емил Радев и допълни:

Ако тя не смята да го направи преди октомври, ще видим още по-големи сътресения. Но все пак това е вътрешнополитическо решение във Великобритания. Ясно дадоха знак всички европейски институции, че искат незабавно да започнат преговорите. Надявам се да има отговорна политика от страна на британските политици, защото последствията главно ще са за Великобритания в тази несигурна обстановка. 

Според евродепутата трябва да има промяна и в европейската политика:

През последните години Европейският съюз залитна малко към свръхрегулациите, към централизиране на някои процеси. На заден план остана това, че трябва да се грижи за опростяването на процедурите, за намаляване на административната тежест, и може би в следващите няколко години ние трябва да покажем именно това на гражданите на ЕС и да оставим субсидираността да действа.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Емил Радев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна