Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

38 от общо 234 морски плажа са проверени до момента, има нарушения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

38 от общо 234 морски плажа са проверени до момента. На концесия са отдадени 55, а под наем са 64, каза в "Преди всички" Стефан Владков – експерт от Дирекция "Управление на морските плажове" в министерството на туризма. Проверката се извършва за изпълнение на задължителните дейности на концесионера или наемателя – осигуряване на водното спасяване, обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинско обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. Това са задължителните дейности по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, посочи още Владков и поясни:

Най-честите нарушения, които сме установили, са недостатъчният брой на спасителите, нормативно определеният брой спасители за един воден пост, на доста плажове липсват съответните указателни табели за свободните зони или за поетапното разкриване на спасителните постове. Друго неизпълнение на договорите е, че на много места има непълно оборудване на спасителните постове, а колегите от РЗИ са установили и непълно оборудване на медицински пунктове. Спазват се изискванията за свободни зони и съответстват на подобрените схеми за свободни зони. Досега не сме установили да има събиране на такси за посещаване на плажовете, нито има ограничаване на достъпа.

В различните договори има различни срокове за отстраняване на нарушенията. Санкциите също са различни:

При повторно неизпълнение, съобразно всеки договор, се налага предвидената в договора неустойка.

Владков уточни, че по време на целия сезон се извършват проверки. По отношение на неохраняемите плажове, той каза:

Областните управители на трите области за неохраняеми плажове предоставят за одобрение от министъра на туризма схеми, с които ще обезопасяват водното спасяване, почистване на тези неохраняеми плажове.

Вчера кабинетът отпусна извънредно 700 хиляди лева за спасители на плажа. Средствата ще бъдат предоставени на областите Бургас, Варна, Добрич, като с част от средствата ще бъдат поставени и предупредителни табели, ще се поддържа чистотата на плажовете.

Цялото интервю на Мила Младенова със Стефан Владков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна