Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човешкото тяло - естествено или свръхестествено?

БНР Новини

Подкожен чип за отслабване ще ни предупреждава кога да ядем, за да не дебелеем. В скоро време „дигитален ангел”, може да замени всички документи за самоличност, банкоматни, здравни и кредитни карти. В Бразилия и Мексико вече имплантират така наречените „веричипове” на деца заради тяхната безопасност, подобно на домашните любимци. Шведска компания вгради импланти под кожата на своите служители за по-добро регулиране на работния процес. Сутеньор имплантира чип под кожата на проститутка. В Италия се дискутира поставянето на микрочипове най-напред на всички новородени и държавни служители, а след това и на останалата част от населението. В най-скоро време.
Подобни информации все по-често бомбардират общественото пространство. Ексцентричните транформации от рода на тази на Ерик Спраг, превърнал се от човек в зелен гущер с раздвоен език с помощта на пластичната хирургия, пиърсинга и татуировките, като че ли останаха на заден план. Експериментите на професора по кибернетика Кевин Уорик, свързал нервната си система с компютър, появата на първия мъж с имплантирано трето ухо на ръката и първата дама с магнит-имплант на върха на единия си пръст бяха последвани от авантюрите на авангардни биохакери, които без да очакват милост от природата или обществена благословия, се опитват да постигнат свръхестествени способности. В дневния ред на човешката еволюция от биологично към технологично вече се включи и идеята за масова чипизация, която според някои заплашва да постигне лелеяния от някои тотален контрол. Така ли е наистина?
Стоян Ставру в студиото на предаването. Снимка: Кирчо Стоичков
До каква степен „де юре и де факто” притежаваме собственото си тяло и свободата да го усъвършенстваме в рамките на своя субективен избор? Съществува ли неразрешим конфликт между биологично и технологично според човешката етика и правораздаването?
Отговорите търсим с юриста и преподавател по биоправо Стоян Ставру.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени