Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разказ за магията на село Долен и хората там

Снимка: transfiguration-festival.com

Църквата „Свети Никола“ в с. Долен е изградена през 1834-та година. Вярващи от цялата страна я смятат за едно от светите места, на които се случват чудеса. В момента доброволци събират средства за реставрацията на храма.

Млади архитекти, обединени в организация под името „Мещра“, са се събрали заради желанието си да запазят и предадат знанията на старите майстори. Арх. Мирела Кафкова споделя:

Вече няма майстори. Майсторите са възрастни, няма чираци, няма на кого да се предава знанието. Опитът в едни момент ще се изгуби. Това ни светна като аларма, че това знание, трябва някой да го документира и ако може, да се предава.

Запазването на знанието е нужно не само заради историческата ценност. Много от къщите в архитектурния резерват с. Долен се нуждаят от реставрация в различна степен, а без традиционните строителни техники, това не може да се изпълни автентично.

В рамките на фестивала „Зенит“ архитектите от „Мещра“ се опитаха да предадат и на посетителите своето вдъхновение.

От звуковия файл можете да чуете репортаж на Надежда Цекулова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени