Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Цанова: Европейските лидери не трябва да отричат нарастващата вълна на национализъм

Илияна Цанова
Снимка: БГНЕС

MOVE.BG организира тази вечер дискусия за перспективите пред Европейското обединение и България след референдума в Обединеното кралство. Във форума, пряко от Лондон ще се включи вицепрезидентът на инвестиционния фонд на ЕС "Юнкер" Илияна Цанова.

Часове по-рано, в интервю за предаването „12+3“ тя коментира, че евентуалното напускане на Великобритания е сериозен удар върху европейския проект, от който печелят популистите и ултрадесните движения в Европа:

Един от първите уроци, който мисля, че всички трябва да вземат предвид и най-вече Европейската комисия и Европейският парламент, е че те не трябва да отричат вече политическата реалност от нарастващата вълна на национализъм в повечето европейски държави. Това, което обединява националистите, е миграцията, връщането на границите – нещо, което е в основата на европейския проект.

Според Илияна Цанова в момента европейските лидери трябва да направят така, че хората да повярват отново в идеята на Европейския съюз и да работят заедно за бъдещето на една по-добра Европа.

Тя коментира, че кампанията преди референдума във Великобритания не е била добре подготвена:

Тя стана много бързо, самите политици от всички лагери, без изключение, нямаха и най-малка идея какво ще се случи при евентуален Брекзит, те подцениха последствията на този референдум. Не обърнаха внимание на това да дадат реална представа на хората, които гласуват. Да не говорим за факта, че гласуващите, всъщност не познават европейския проект. Те виждат какво печелят, какво носят вкъщи, какви услуги получават за здравеопазване, за образование, как живеят. Обикновеният човек гласува затова, а не "за" или "против" Европейския съюз. Тук проблемът беше, че политиците дълго време забравиха обикновения човек.

Тук става въпрос за антиимигрантска вълна, за популизъм, за национализъм. Дори имам чувството, че европейският проект тук нямаше никакво значение, заяви Илияна Цанова.

Цялото интервю с Илияна Цанова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна