Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Битката за Мандбидж в Сирия може да е причина ИД да изпрати камикадзета в Истанбул

Проф. Владимир Чуков
Снимка: БГНЕС

Възможната загуба на позиции в Сирия от „Ислямска държава“ може да е причина за кървавия атентат на летище „Ататюрк“, коментира в предаването „Нещо повече“ арабистът проф. Владимир Чуков:

„Ислямска държава“ обикновено наказва онези, които са дали някакви конкретни поводи, най-вече свързани с нейните неудачи на бойното поле. ИД много трудно би могла да повлияе на турското правителство с кого да сключва споразумение и с кого не. Но когато турското правителство направи нещо, което да е в ущърб или което да е причина ИД да загуби позиции, тогава автоматично се пускат камикадзета.

Според него в основата на атентата може да е битката за град Манбидж в Северна Сирия. Градът е наричан Малкият Лондон и е сборище на джихадисти:

Именно от летище „Ататюрк“ тръгват джихадистите и отиват в Манбидж, където в момента ИД води битка на живот и смърт именно за този град. Ако бъде превзет този град пракитчески се затваря каналът за чужди джихадисти към „Ислямска държава“. Всичко това е благодарение на факта, че Турция се съгласи буферната зона да стане от 45 километра на 15 километра. А Манбидж е на 30 километра. Това е пряка причина да бъде наказана Турция и то по познатия начин – като се изпратят камикадзета.

Според проф. Чуков в основата на затоплянето на отношенията на Турция с Русия и Израел стои желанието на трите държави да експлоатират новооткритите газови находища в акваторията на Израел.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна