Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Велислав Минеков: Промените в Закона за културното наследство прокарват пътека за корупция

Проф. Велислав Минеков

Утре пред входа на Народното събрание археолози, архитекти, реставратори ще протестират срещу промените в Закона за културното наследство, които бяха приети миналата седмица.

Покрай референдума във Великобритания, футболът и атентата в Истанбул за тези промени нищо не се чу. Това е твърде тъжно, защото това, колкото и да е парадоксално това е закон за престъпление. Това е пожелано престъпление върху цялостното наше архитектурно наследство, коментира в предаването „Нещо повече“ скулпторът проф. Велислав Минеков.

По думите му законовите промени дават узаконена пътека за корупция:

Достатъчно е да се разходите в центъра на София, Стария Пловдив, в Арбанаси, Несебър, Созопол и ще видите цялата трагедия как стои там и ще се чудите защо е тази разруха. Разрухата е целта на собствениците. Те желаят да се оттърват по някакъв начин от тези си старини, да бъдат застроени с нещо съвременно, нещо, което носи пари, нещо, което е по техния вкус, което е много страшно. И за да получат това разрешение в момента им е приготвена законова пътека, в която неграмотни служебни лица ще получават малки рушвети с цел разрешение за разрухата на това наше наследство.

Проф. Минеков обясни, че промените в закона предвиждат страната да бъде разделена на шест северни и шест южни района и дейностите с културните паметници да се извършват от общините.

Цялото интервю с проф. Велислав Минеков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна