Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Стоянова: Дебатът по антикорупционния закон е фасаден

Т.нар. "широк обществен дебат" по антикорупционния закон е фасаден, а проблемът с анонимните сигнали засенчва всички останали сякаш умишлено и обира недоволството. Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" юристът Ася Стоянова, според която изразените компетентни мнения и смислени аргументи не са променили законопроекта. Относно фокусиращите основната част от вниманието анонимни, или неподписани сигнали, тя посочи:

Да държиш толкова на тези сигнали, означава да признаеш, че не можеш за да запазиш анонимността на подаващите сигнали граждани, като се има предвид, че живеем в среда на култура на доносничество, наследена от комунистическия режим. Когато си анонимен, можеш да изфабрикуваш всевъзможни факти, данни и обстоятелства, без да носиш никаква отговорност за това.

Новият проект набъбна с около 50 страници, което показва, че изначално е липсвала концепция за борба с корупцията, отбеляза още юристът по повод втория опит редактирана версия на законопроекта да влезе за разглеждане в Народното събрание:

По почти механичен начин се обединиха три закона и три органа в едно. Реално не виждаме как ще се подобри координацията и ще се избегнат системните грешки от неадекватната работа на предишните органи. Всички функции сега се концентрират само в един орган, който се избира от Народното събрание.

Ася Стоянова нарече още безумно въведение уредбата на местните инспекторати за борба с корупцията, които ще бъдат пряко подчинени на кметовете.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ася Стоянова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна