Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е прекосяването на границите?

БНР Новини
Мехмед Юмер, Михайлина Павлова и Свобода Стоева (отляво надясно) в студиото на предаването.
Снимка: Кирил Чобанов

Откъде да започна? Не знам. От Брекзита? Струва ми се той толкова далечен след като вече имаме смразяващия атентат на летището в Истанбул, убийството на 13-годишно израелско девойче, докато спи, кървавата заложническа криза в Бангладеш.
Седмицата се разкъса по шевовете си и от процепите й се изля какво ли не – омраза, недоверие, напрежение, отричане, закани, страх, надлъгвания, надцаквания, анализи, предположения и отново анализи, размахани пръсти, обиди, закачки от сорта „Кой ще ни бере черешите в Кюстендилско?“, брюкселски неволи и германски сръдни. И вече „не“ на английския език. Но също така и изказването на Елизабет Втора: „Обединеното кралство винаги е било тясно свързано със своя континент“.
В целия този хаос Австрия анулира резултатите от президентските избори, а социологическо проучване показва, че рекордно много испанци са емигрирали от родината си през 2015 година.
У нас не по-различно: стрелби и показни арести и категорично изявление на министър-председателят, че „въвеждането на еврото не е „искаш или не искаш“, но ще се случи възможно най-късно“.
Върховният касационен съд отказа да изрази становище по съдебния закон, а за г-жа Кунева учителският събор е ценно събитие, докато за опозицията – панаир. Според лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев новият състав на Комисията за защита на конкуренцията „са тройкаджии от Югозападния университет“.

Та във времето, когато седмицата се къса по шевовете и от процепите наизскачаха всичките ни страхове и омрази, и всичките нетърпимости един към друг в България влетяха „Ночные волки“, рокерите на Путин, за да ни обединят срещу войната и агресията и да сплотят славянския народ, който някой иска да разедини. Дойдоха неканени, организирани от известният с крошетата си срещу Волен Сидеров пред НАТФИЗ Камен Попов и Дечко Златанов, бивш сътрудник на евродепутатката от НДСВ Антония Първанова. Но пък бяха дарени с икона на Свети хан Тервел, спасителят на Европа (не се шегувам, а цитирам) от Националния исторически музей (НИМ), сиреч от самия Божидар Димитров. Идването на „Ночные волки“ изправи българи срещу българи. И остави в почуда други едни около „тайната“ канонизация на Тервел… Но това е една друга тема…
В предаването разговор с етнолога Свобода Стоева, гл. редактор на в. „Заман“ Мехмед Юмер и журналистката от БНР Тоня Димитрова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна