Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величка Маркова: Да се сравняват Гунди и Стоичков не е резонно

Снимка: БГНЕС

Навършват се 45 години от смъртта на Георги Аспарухов и Никола Котков. Двамата загиват в автомобилна катастрофа в прохода Витиня. В разговор за любовта, футбола и славата съпругата на Гунди Величка Маркова разказва, че да се сравняват Гунди и Стоичков не е резонно, защото времето тогава е било друго и футболът е бил друг.

Бяхме много млади, на 16 години започна нашата връзка, платонична ученическа история – разходки по улиците на София и в Борисовата градина. Беше много хубаво и бяхме много влюбени, спомня си Маркова:

Вълнувах се, стисках палци, исках всичко да му върви, но когато аз се влюбих в Георги, той беше едно трениращо футбол момче.

Георги беше свенлив човек, притесняваше го вниманието, разказва още Величка Маркова, според която Гунди не се е главозамайвал и не се е смятал за звезда.

Беше подложен на терор на терена и често куцаше. След мачове, в които играеше с обезболяващи инжекции, искаше да се откаже, споделя съпругата на Гунди, която до днес е голям футболен почитател, но признава, че разговорът за българския футбол ѝ тежи:

Виждам какво се случва в българския футбол. Не ми говорете за "Левски", при положение че нямаме нормално първенство.

В деня на катастрофата Георги Аспарухов не е имал планове да пътува, тръгването му е било инцидентно. Съпругата на Гунди няма да забрави мерките на тогавашния режим срещу истеризирането на гибелта на футболната легенда:

Имаше забрана да се ходи на гробища, разкарваха ме при милиционерски шефове и ми казваха да сваля траура, късаха некролози…

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна