Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авджийски: Депутатите осъзнават, че антикорупционният закон е некачествен

| обновено на 30.06.16 в 15:06
Снимка: Булфото

Популисткият страх от това Европа и обществото да не ни упрекнат, че не се борим с корупцията стана дори по-голям от страха да не би да бъдем разследвани за корупция. Има и причина за това – всички депутати осъзнават, че законът е некачествен и той няма да се пребори с корупцията. Съвсем основателно могат да го пуснат да мине именно за да направят на управлението, а и на НС, една малка глътка въздух пред обществото и пред Брюксел. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика по повод решението на депутатите да подкрепят на първо четене антикорупционния закон. От професионална гледна точка е притеснително, че има пореден закон, който се гласува на първо четене, въпреки че почти всички партии и всички външни експертни организации и институции считат за некачествен.

Приема се с мотива, че между първо и второ четене ще бъде ремонтиран. Въпросът е как ще бъде ремонтиран от същите хора, които са го внесли и са го гласували.

Другото, което нееднократно сме казали през тази една година от ИПИ, а и от Инициатива "Правосъдие за всеки" многократно е, че това не е антикорупционно бюро и не е антикорупционен закон. Името, което му беше сложено, е пак поради това обществото по някакъв начин да бъде спечелено за това, че ние, едва ли не, правим някакви крачки в тази посока. Това са едни закони, които и към момента имаме, и органи, които и към момента имаме. Това са органи за конфликт на интереси. Просто тези органи, които и към момента имаме, се събират в един супер-мега-орган, който събира различни видове органи с различни функции, които не би трябвало да са заедно.

Eдинственият, който може да се пребори с корупцията, е прокуратурата. Именно затова в Румъния антикорупционната дирекция е в прокуратурата и имат тези резултати в борбата с корупцията, защото само един орган, който разследва и повдига обвинения, може да се пребори, а един административен орган, какъвто ни се предлага днес, не може.

Авджийски изтъкна, че е копиран моделът на румънската Агенция за конфликт на интереси, но у нас е наречен антикорупционен. От ИПИ са направили и сравнение между българското антикорупционно звено и съответната румънска прокуратура.

Разбрахме, че у нас прокурорите са около 7 и 12 следователи. В Румъния има около 135 прокурора с 200 разследващи полицаи-следователи и 200 експерти. Резултатът на това звено е около 99 специални надзор дела, а в румънската Антикорупционна дирекция в прокуратурата има 11 000 дела за миналата година. Там има 1250 повдигнати обвинения, а тук имахме 10 от по-средно и високо ниво, които наистина са политическа и висока магистратска корупция. Там има 900 осъдени, тук имаме двама, точно за такива дела.

Експертът е категоричен, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество не бива да влиза в новия антикорупционен мегаорган. Сметната палата и Комисията за конфликт на интереси имат сходни дейности и функции и в обединението им има смисъл, допълни той.

Анализаторското звено БОРКОР също не трябва да е в състава, за да може да анализира дейността на органа:

Според този закон може този мегаорган да наложи административно наказание за конфликт на интереси и на основание собственото си административно наказание да поиска от съда да запорира имуществото ви и да ви го отнеме, което е смесване на съдебни и наказателни функции, и на изпълнителни. За мен ще отпадне в Конституционния съд.

Интервюто с Любомир Авджийски чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна