Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Мерджанов: Службите са мобилизирани до краен предел

Атанас Мерджанов
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съвместно с Комисията за контрол над службите за сигурност, изслушва представители на службите за сигурност във връзка с мерките по Плана за противодействие на тероризма. Депутатите са изслушали и министрите на вътрешните работи и на транспорта.
 

Изслушването беше полезно. Подобно изслушване беше проведено преди 5-6 месеца и се вижда разликата в темпа, в динамиката на работата на службите. Аз смятам, че докладите по изпълнение на Плана на противодействие на тероризма вървят в правилната посока, каза в предаването "Преди всички“ депутатът от "БСП лява България" Атанас Мерджанов:

Заради конфиденциалността на информацията не можем да влезем в конкретика, но всичко е мобилизирано до краен предел и смятам, че усилията ще продължат в тази посока, подчерта Мерджанов и допълни, че от това следват предизвикателства към изпълнителната и законодателната власт:

Като предизвикателство – струва ли си и в каква степен да бъде приет нов закон за предотвратяване на тероризма. Най-важното е осигуряването на нашите специални служби с достатъчно финанси, ресурси и кадрово обезпечаване и необходимост от една работеща ефективна комуникация с партньорските служби.

Атанас Мерджанов беше категоричен, че неудовлетвореността на БСП от работата на вътрешното министерство остава:

То се засилва с всеки изминал ден, защото ние, както и обществото не може да остане равнодушно за това, че държавата е безсилна пред организираната престъпност. Държавата практически абдикира и от битката с битовата престъпност, независимо че ни засипват със статистика. По-важното е, че обществото живее в несигурност.

Според Мерджанов е необходима сериозна дискусия по въпроса доколко е необходим нов закон за противодействие на тероризма:

Това, което се разрази по медиите, беше по-скоро неодобрение по отношение на орязване на правата на гражданите. Сигурно това е оправдано от гледна точка на сигурността, но не се ли крие и известен друг политически замисъл зад орязването на граждански права, да се проследят и други политически цели. Ето тук е балансът, който трябва да бъде спазен и от страна на законодателя, и от страна на тези, които ще изпълняват закона.

Депутатът коментира и вчерашния случай, при който привърженици на паравоенна организация нанесоха побой на протестиращи срещу шествието в страната на рокерите от Русия "Нощните вълци":

Ние, в България живеем в една много странна ситуация. Имаме силно развит сектор на неправителствените организации, чиято дейност понякога доста силно контрастира и опира до нарушаване на закона и на определени права на други граждани, които са не по-малко важни. В този аспект трябва да се води дебатът от тук нататък. Не просто до ограничаването на функционалните ангажименти и задълженията на органите на изпълнителната власт, а преди всичко до правата и задълженията на НПО, които трябва да се съобразяват с целия социален мир, който съществува в държавата.

Мерджанов каза още, че за да се появяват паравоенни формирования, има абдикация от страна на държавата.

Цялото интервю с Атанас Мерджанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!