Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Линденстраус: Турция допринася съществено за офанзивата срещу екстремистите в Сирия

Тома Пиере: Атаката срещу летище "Ататюрк" е атака срещу турската икономика

Снимка: ЕПА/БГНЕС
С 280-те убити и ранени, които даде в поредния атентат от година насам, Турция заплаща за борбата си срещу "Ислямска държава" - борба, в която някои доскоро се съмняваха, твърдят пред "Хоризонт" анализатори на ситуацията в Близкия изток.

Преди време Турция си затваряше очите за действията на ИДИЛ на границата, но това приключи през миналата година. Атаката, която бе извършена във вторник, е вече третата или четвъртата срещу Турция от януари насам. Причината е, че през последните шест месеца турската артилерия обстрелва джихадистите оттатък сирийската граница. Турските власти вземат много по-строги мерки за граничен контрол и унищожаване на джихадистката организация на своя територия. Така че, каквато и сделка да е имало в миналото, тя вече не съществува
, твърди преподавателят по модерен ислям в Единбургския университет Тома Пиере.

Атаката на летище, при която неизбежно ще загинат и чужденци, е по същество атака срещу туристическия бранш, срещу турската икономика като цяло.

Турция допринася съществено за офанзивата срещу екстремистите в Сирия, смята Галя Линденстраус от Института за изследвания по национална сигурност в Тел Авив:

Турция предостави базата си в Инджирлик на съюзническата авиация и пречи на доброволците, които искат да се присъединят към ИДИЛ в Сирия. Това ядоса джихадистите. Разбира се, турските власти могат да сторят и повече. Очаквам, че след този болезнен удар те ще засилят действията си срещу "Ислямска държава".


Помирението с Москва - основната опора на Башар Асад, показва, че Анкара се е примирила със задържането на власт на сирийския президент, смята Галя Линденстраус:

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви наскоро, че страната му иска да подобри отношенията си с Израел, Русия, Египет и Сирия. Последваха споразумението за нормализиране на отношенията с Израел и телефонният разговор между президентите Ердоган и Путин. Когато говори за добри отношения със Сирия, това би могло да означава, че Турция няма вече да настоява толкова много за отстраняване на Асад.

Разнопосочните интереси на международните играчи продължават да са основната причина за липсата на обединени усилия срещу ИДИЛ. Според Тома Пиере сдобряването между Ердоган и Путин едва ли ще заличи различията помежду им в Сирия:

През последните пет години разногласията им по сирийския въпрос бяха съществени, но въпреки това поддържаха сносни отношения, поне до свалянето на руския самолет в края на миналата година, защото се нуждаеха един от друг. Турция зависи от руския газ.

Военният разгром на ИДИЛ, макар и необходим, ще има и сериозни негативни последици, предупреждават от израелския Институт за изследвания по национална сигурност:

Продължаването на войната в Сирия има огромна хуманитарна цена. Затова е важно да бъде завладяна сирийската столица на ИДИЛ - Ракка. ... В такъв случай обаче много от доброволците, които сега се борят за джихадистката кауза в Сирия и Ирак, ще могат да се завърнат в своите страни в Европа и да организират там терористични нападения. ИДИЛ може да бъде смазана на териториите, които държи сега, но идеологията ѝ ще се съхрани. ... Сирийската държава е унищожена и е много трудно да бъде изградена наново при наличието на 170 бунтовнически групи. Нестабилността ще продължи още много години и тероризмът ще бъде част от нея. Така че, за съжаление, предвиждам още такива атаки, но не бива да допускаме да разрушат начина ни на живот.


Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна