Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонид Исаев: Турция подобри отношенията си с Русия, защото се нуждае от съюзници

Снимка: архив
Не можем да говорим за истинско затопляне на отношенията между лидерите на Русия и Турция. По-скоро става дума за някакво подобряване на отношенията между две държави, обусловено от обективни причини, заяви в интервю за предаването "Събота 150" руският политически анализатор Леонид Исаев. На въпрос какви взаимни отстъпки са готови да направят Москва и Анкара, той отговори:

Сега можем да говорим за отмяна на сакнциите. Можем да кажем, че ще се постараем да възстановим предишния търговски обмен. Русия започна отново да изпраща туристите си в Турция. Или поне отмени забраната за пътуването им до там. Турция от своя страна може да реши въпроса с компенсациите за семейството на загиналия летец. Взаимни отстъпки има и по отношение на поднесеното от Ердоган извинение. Да, той се извини, но избра прекалено обтекаема формулировка. Ние го разбахме така, както ни беше изгодно да го разберем. Турците представиха нещата така, както им беше изгодно да ги представят. Всеки се ориентира към собствената си аудитория. Всеки се постара да отчете собствените си интереси. Мисля обаче, че остават висящи въпроси като тероризма, санкциите, връзките на Ердоган с "Ислямска държава", сирийския конфликт. Това са въпросите, по които не очаквам взаимни отстъпки.

Нито Русия, нито Турция на този етап могат да заемат диаметрално противоположни позиции, каза още Исаев:

Ние не можем да се откажем от подкрепата си за Асад, а Турция не може да се откаже от подкрепата си за онези сили, които подкрепя през петте години от началото на конфликта. Там, за съжаление, имаме напълно различни интереси. Намираме се от двете страни на барикадата. Единствената възможност за сближаване между Русия и Турция по сирийския въпрос е позициите им за решаването на конфликта да станат по-малко принципни. За Турция това едва ли е възможно, но за Русия е напълно възможно. Преди свалянето на руския самолет ние много добре знаехме за връзките на Турция с различни радикални ислямистки групировки в Сирия. Затваряхме си очите за това, защото считахме Турция за наш приятел. Ако успеем да се върнем към тази формула, това би била за нас оптималната възможност за съгласуване на позициите по сирийския въпрос.

Според руския анализатор подобряването на отношенията с Русия се дължи на факта, че в настоящия момент Турция много се нуждае от съюзници:

Това не се отнася само до Русия. Буквално няколко дни преди това Турция нормализира отношенията си с Израел. Ясно е, че става въпрос за някаква стратегическа линия на Анкара в търсене на съюзници, защото е ясно, че в съвременния свят, особено в Близкия изток, никой не може да решава проблемите сам.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени