Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за атентат край генералното консулство на САЩ в саудитския град Джеда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъж, направил опит да се взриви край генералното консулство на САЩ в саудитския град Джеда тази нощ, е застрелян от силите за сигурност, предаде агенция ТАСС, като се позова на телевизионния канал "Скай нюз - Арабия".  Нападателят бил забелязан навреме от служителите по сигурността, които открили огън и го убили. Според саудитски медии е имало взрив, но не е изяснено дали мъжът е успял да задейства прикрепена към тялото му бомба или експлозивите са избухнали от стрелбата. Съобщава се за двама ранени служители, които са откарани в болница. Районът около консулството е отцепен. Издирват се евентуални съучастници на терориста.

Американският Държавен департамент заяви, че знае за експлозията в Джеда, Саудитска Арабия, и работи със саудитските власти за събирането на повече информация, предаде Ройтерс. Говорителят добави, че Държавният департамент "може да потвърди, че целият персонал на мисията е налице за момента".

Същевременно кувейтските власти заявиха, че са предотвратили три нападения, планирани от групировката "Ислямска държава".

Проведени са превантивни акции във и извън страната, при които са осуетени терористични заговори. При операциите са били арестувани бойци на "Ислямска държава".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна