Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху обяви нови мерки за сигурност на Западния бряг

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските лидери одобриха планове за изграждане на около 800 жилища за заселници във и около Източен Ерусалим, предаде Ройтерс. Според неназован служител, този ход е свързан с решение за построяване на 600 жилища за палестинци в арабски квартал на Ерусалим. По информация на вестник "Аарец", целта е да се успокои десницата, която се тревожи от изграждането на домове за палестинци и настоява за твърда реакция на палестинските нападения срещу израелци.

Вчера специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов предупреди, че двудържавното решение на конфликта в района се изплъзва. Той направи това изявление, след като в петък Квартетът за мир в Близкия изток публикува доклад, в който призова Израел да сложи край на заселническата дейност в окупираните земи и да спре да ограничава палестинското развитие по този начин.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви нови мерки за сигурност на Западния бряг, предаде ДПА. Те са взети в отговор на нови смъртоносни нападения на палестинци над израелци. Използваме различни средства, в това число и енергични мерки, които не сме използвали в миналото в борбата с тероризма, каза премиерът на заседание на министерския съвет.

Новите мерки включват заграждане с кордон на цял район на град Хеброн в южната част на Западния бряг. Това ще засегне 700 000 души, каза Нетаняху.

Въоръжен с огнестрелно оръжие палестинец застреля в петък в района на Хеброн израелски равин пред неговите деца. В четвъртък пък палестинец от района проникна в еврейското селище Кириат Арба, нахлу в частен дом и намушка с нож до смърт 13-годишна израелка в леглото й.

Нетаняху съобщи, че израелската армия е отменила всички разрешителни за влизане и работа в Израел за граждани на палестинското село Бани Наим, откъдето са дошли нападателят на момичето, както и още няколко души, нападнали израелци.

Мерките включват засилване на сигурността по пътища, използвани в района от еврейски заселници.

През нощта израелската армия задържа 13 палестинци, в това число и сестрата на убиеца на детето от Кириат Арба. От октомври досега в серия от нападения на палестинци срещу израелци бяха убити 35 израелски граждани. Над 220 палестинци, повечето от които нападатели, бяха също убити за този период.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна