Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио София гостува на Община Самоков

В с.Алино прихождат картофопроизводители, а малкото жители пеят "баш алински песни"

Бабите си пожелават пенсионерски клуб, а не да се събирет само по пейките

БНР Новини
На около 40 км от София се намира с. Алино. Местните хора разказват, че някога е било град и се е казвал Али град. Когато турците го подпалват, пламъците се виждат отвсякъде. Легендата разказва, че точно от там идва името му. 

Днес в Алино живеят около 200 души, повечето от тях - пенсионери.  Училището е затворено, защото няма деца. Има обаче кметство, има и магазин за хранителни стоки, в който времето е спряло някъде преди 1990 г.
СнимкаКамионът с хляб и най-необходимото идва два пъти в седмицата - вторник и петък. В останалите дни даже и да имат нужда от нещо по-специално, жителите разчитат на децата и внуците, които живеят в Самоков или в София.

Витка Попова, която повече от 30 години е живяла и работила в Самоков, сега е на 80 г. и живее в селото. Както за нея, така и за останалите жители единственото разнообразие са няколкото празника, които отбелязват в Алино. Единият е Спасовден - храмов празник на манастира „Св. Спас”, намиращ се на 7 км над селото. Даниела Бенишева отваря приказка за бита и вярата в Алино. Чуйте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна