Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян започват проверки за нерегламентирано събиране на мурсалски чай

Мурсалски чай
Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян започна проверки за нерегламентирано събиране на мурсалски чай. Целта е да се установи спазва ли се забраната на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за събиране на лековитото растение от естествените му находища дори за лични нужди. Мярката е въведена със заповед.

За опазването на защитения вид населението е  предварително уведомено от смолянската екоинспекция и Южноцентралното държавно предприятие Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Смолян“ с табели на общодостъпни места и в находищата на мурсалски чай. В началото на този месец експерти от екоинспекцията са извършили проверка в района на „Мурсалица“, край смолянското село Мугла. Проверката не е установила нарушения на забраната.

Подобни инспекции ще бъдат извършени и в други райони с естествено разпространение на вида до приключване на цъфтежа, предупреждават от екоинспекцията. Нарушителите на забраната ще бъдат санкционирани с глоба от 100 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна