Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца с увреждания и специални потребности могат да спортуват в адаптирана лятна програма

Снимка: http://www.rcsf.bg

За първи път Ресурсният център – София организира едномесечна Лятна програма по адаптирана кинезитерапия и адаптирани спортни игри за ученици с двигателни увреждания и специални образователни потребности (СОП). Програмата ще продължи от 11 юли до 12 август. Това съобщи в предаването „Преди всички“ директорът на центъра Калоян Дамянов:

Не е вряно че децата със СОП не биха могли да спортуват. Това е широк кръг от деца – деца с аутизъм, с интелектуални и обучителни затруднения. Много често тези ученици биват освобождавани от часовете по спорт в училище, а практиката в редица европейски страни е точно в обратната посока.

В лятната програма са поканени както родители, така и учители, за да се опознаят в играта. Оказва се, че някои деца със СОП просто не са научени да играят, заради затрудненията във възприятията им.

Игрите ще се реализират на открито, материалите са готови, увери Дамянов.

Програмата може да поеме между 50 и 60 деца, които могат да идват в различно време. Насочена е към възрастовата група на децата между 1 и 7 клас, които най-добре биха се вписали в разработените игри. Тъй като децата със СОП понякога не отговарят възрастово на връстниците си, могат да се включат и деца до 15-16 годишна възраст. 

Калоян Дамянов акцентира върху въвеждането на т.нар. допълнителна образователна подкрепа за децата със СОП от новата учебна година, включително адаптиран спорт. Той увери, че с готвената реформа Ресурсният център има готовност да подпомага методически училищата чрез информационни семинари, защото въпреки че вече десет години има ресурсни учители у нас, все още има много съпротива и незнание, а много от общообразователните учители не са подготвени за работа с деца със специални потребности.

Още детайли по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна