Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разгадаването на човешкия геном идва време той да бъде и описан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на юни тази година беше обявено, че на среща на близо 150 учени в Харвардския университет е изготвен план за създаване на синтезирани човешки геноми в рамките на следващите 10 години. Мащабът на плана се сравнява с този на Проекта “Човешки геном” (HGP), стартирал през 1990 година, който доведе до декодирането на целия човешки геном. След като човешкият геном вече е прочетен, задачата на новия проект е той да бъде и написан. Поради това проектът се обозначава като Проект “Човешки геном - писане” (HGP-write). В рубриката „Правото в нови води"  д-р Стоян Ставру се спира на измеренията на тази научна амбиция и разсъждава какви могат да бъдат моралните и правните капани на този потенциално революционен инструмент.

Изготвянето на генетични есета, генетични разкази и генетични романи ще създаде една нова наративност. Ние можем да разкажем човека още преди той да се е родил, като редактираме гените, които ще го конституират като биологично същество. Редица негови белези - пол, ръст, цвят на кожата и на косата, издържливост, податливост на определени заболявания и прочие ще бъдат авторов продукт на генетичния инженер, осъществил редакцията на гените.
 
Генетичното програмиране ще започва да изглежда все повече като нова форма на родителство. За разлика от “традиционните” родители-читатели (“читатели” на гени), родителите-програмисти (редактори на гени) ще носят отговорността за направените от тях редакции, защото авторството върви редом с отговорността.
 
Говорим наистина за отговорност за това как е “направен” (проектиран и изписан) един човек. В този нов тип отговорност могат да бъдат обособени два компонента: отговорност за съдържанието - отговорност за решението какви гени да бъдат “изписани” и включени в проектирания човешки геном (генно проектиране), и отговорност за формата - отговорност за изпълнението на взетото решение чрез самото изписване на конкретния геном (генно инженерство). Предвид сложността и спецификата и на двата компонента осъществяването им ще има преимуществено професионален характер. Те ще се извършват от специализизирани професионалисти, които можем да наречем “генни проектанти” и “генни инженери”.

Още по темата - от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна