Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Танева: Ели Визел блестеше не с кресливото, а с дълбоко почтеното

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ели Визел е сред имената в световната култура, мисъл и човечност, които ще останат завинаги. Такива хора не си отиват. Те са повлияли по много начини и ще продължат да влияят и с онова, което са написали, и с начина си на живот и със своята почтеност. Има такива хора, които блестят не с кресливото, а с дълбоко почтеното. Така обрисува Ели Визел в предаването "Хоризонт до обед" Албена Танева, социолог, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, автор на “Гласове в защита на гражданското общество. Протоколи на Светия синод на Българската православна църква по еврейския въпрос 1940-1944″:

Ели Визел е от тези, които са имали житейския шанс да оцелеят след Холокоста, преминал е през този апокалипсис на падение, на катастрофа на човешкия дух. Забележителното при Ели Визел е, че след този ад той е успял да съхрани любовта си към хората и да остане хуманист. 

Може би най-добрият начин да проумеем тази голяма фигура е да прочетем книгата му „Нощта“, преведена и на български език, достъпна в библиотеките. Тази книга не ни разказва нещо, което всички знаем, какви са кошмарите, а дава дълбокото разсъждение. Когато чете тази книга, човек е може би по-готов да е по-добър… Паметта е част от онова, което сме. Не да знаем точните дати, а способността ни да чувстваме и разбираме. 

Всеки от нас на много малко места е свой, на повечето места е чужд. И ако посмалим малко истерията и модерната напоследък алчност и се огледаме наоколо, ще видим колко симпатични, чудесни, умни хора има около всеки от нас. 

Визел е роден в Румъния. Цялото му семейство е изпратено в концлагерите „Аушвиц“ и „Бухенвалд“.

Цялото интервю с Албена Танева чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна