Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Затоплянето на отношенията между Русия и Турция се случи неочаквано за всички

Снимка: БГНЕС

Журналистът Валери Найденов коментира в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" докъде ще стигне затоплянето на отношенията между Турция и Русия:

Затоплянето на отношенията между двете държави се случи неочаквано за всички, освен за тези, които са в играта, но това са малко хора. Забравяме, че Ердоган дълги години е бил футболист и много добре познава изкуството на финта. Явно изфинтира нещо, принуден от икономическите обстоятелства, това, което се случва в Европа – Брекзита, тъй като това писмо с извинението се получи веднага след това. Освен това на 1 юли станахме свидетели на оставката на генерал Брийдлав, командващи войските на НАТО, който явно подкрепяше Ердоган. Преди няколко дни пък изтекоха имейлите на Брийдлав и се разбра, че той е заговорничел срещу Обама, искал е да води самостоятелна външна политика, която да изостри войната в Украйна. Съвкупността от всички тези фактори очевидно е накарала Ердоган да види, че досегашната му политика е абсолютна грешка и за разлика от лидерите в Европа може да предприеме маневри и може бързо да си извади изводите, че греши., затова предприе тези действия. Очевидно е, че и руснаците му отделят голямо внимание и вече му дадоха много, като откриха отново туризма в Турция, има рекордни записвания тези дни за туристически пътувания на руснаците. Туризмът е изключително важен за Турция. Също така има много голям строителен бизнес на турските фирми в Русия.

Според Найденов отношенията между Турция и САЩ са започнали да се влошават още по време на войната в Ирак през 2003 година:

Тогава Ердоган отказа да предостави турската база на САЩ. Още тогава двете държави започнаха политически да се раздалечават. Ердоган дори се беше ориентирал към Арабския свят. Тогава той се скара и с Израел. Според мен Ердоган е на път да се прости със своите големи амбиции в Сирия. Той очевидно искаше сирийска територия. Примири се с това, че кюрдите завоюваха доста големи територии, подкрепяни от САЩ. Много хора смятат, че САЩ и Русия предприемат напълно съгласувани помежду си действия в Сирия и едва ли не Русия е получила указание да помогне да се свали Ердоган, но аз не мога да потвърдя това.

Валери Найденов коментира и влизането на България в еврозоната:

Хората са забравили, че през 2009 г. номер едно в програмата на ГЕРБ беше влизането на България в Еврозоната, а сега Бойко Борисов казва, че това влизане не е кой знае каква трагедия, даже е много хубаво, но ние ще чакаме до последния момент. Ако беше казал това през 2009 г., всички щяха да скочат срещу него.

Цялото интервю с Валери Найденов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна