Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се защитаваме в киберпространството?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правила и инструкции как да се защитаваме в киберпространството потърсиха експерти по сигурността. Те поставиха акцентите върху личните данни, заплахите за личността и кибертероризма в контекста на вълната от тероризъм по света.

Конференцията беше организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии и от Калоян Паргов от БСП, в памет на баща му проф. Драгомир Паргов, основател на специалността "Информационна сигурност".

Виртуалните заплахи са навсякъде по веригата човек - бизнес - държава.

Огромната част от интернет сайтовете на различните институции не са защитени от заплахите, които крие виртуалното пространство.

Нашите данни са в банки, застрахователни компании, държавни институции и е напълно възможно те да се окажат обект на посегателства, предупреждават експерти по сигурността.

Своеобразният домакин на конференцията Калоян Паргов не изключи нито един от рисковете:

Интернет сайтовете са незащитени и не според правилата на Еврпейския съюз. Това не се касае за всички сайтове, но огромна част от тях са точно така, затова сме поканили и институции като: НАП, Агенция "Митници“, банки, застрахователни компании, защото там са нашите данни и въпрос на време е да се случи на някой от нас, без значение на кого, посегателство върху личната свобода, личната неприкосновеност, личното пространство. Целта е да започнем този разговор от гледна точка на отделния човек, на обикновения човек.

Затова вече се работи по законопроект за киберсигурността в Европейския съюз, който цели да синхронизира системите на страните-членки в определени правила за сигурност и защита.

Паргов предупреди, че не е за подценяване и кибертероризмът.

В своята анонимност интернет пространството предлага всякакви възможности на престъпния свят и той също актуализира своите способности. Това предупреди бившият председател на ДАНС, Константин Казаков. И посочи най-уязвимите обекти за кибератаки:

Там, където  вредите са най-големи, разбира се. Това са критичната инфраструктура и всеки български гражданин. Няма значение дали става въпрос за енергетика, за финанси, за публичния сектор, за частния сектор, няма значение. Когато вредите са големи, проблемът е сериозен.

Противодействие специалистите виждат, освен в законодателно и в сътрудничеството между държавата и частния сектор.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна