Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Бети Леон за носталгията между две родини

БНР Новини

Баща ми ни научи да обичаме България и да почитаме народа й, точно заради това, че бяхме спасени – признава Бети Леон, която едва 11-годишна е напуснала страната ни през май 1949 година. И оттогава живее в Израел. Веднъж една украинска еврейка й казала че българските евреи са толкова великодушни и весели, вероятно защото не са преживели Холокоста…
Запознахме се преди месец в Тел Авив-Яфо, по време на Дните на българската култура под егидата на българския посланик в Държавата Израел Н. Пр. Димитър Михайлов.
Бети Фархи Леон е член на сдружение „България – Израел” и на дружеството за приятелство „Израел – България”. Преди време кметът на Кюстендил й връчи почетен плакет. Авторка е на три книги, най-новата от тях е посветена на родния й град Шумен. Шумен беше град, в който имаше много евреи. Имаше и еврейска махала, където живееше и нашето семейство – спомня си писателката.
В „Артефир” ви представяме книгата на Бети Леон „Шумен – Яфо и обратно”. Редактор е Мая Вапцарова, с която ги свързва дългогодишно приятелство. Чуйте разговора ни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна